Ceai negru: proprietati, beneficii, contraindicatii

19 ianuarie 2025

Ceaiul negru, unul dintre cele mai cunoscute sortimente ale acestei bauturi populare, asigura o lista variata de beneficii, importante pentru buna functionare a organismului. De aceea, in cuprinsul acestui articol vom analiza informatiile de baza despre proprietatile sale, insa vom vedea si care sunt cele mai importante recomandari de consum pentru acest tip de ceai. 

Ce compusi organici contine ceaiul negru? 

Dupa recoltare, frunzele de ceai negru sunt supuse procesului de oxidare, ce are loc atunci cand materia vegetala este expusa la aer pentru timp indelungat. Astfel, enzimele descompun substantele chimice din frunze, planta capatand o nuanta maronie si un gust specific. Ceaiul negru contine:

  • cofeina;
  • teofilina; 
  • teobromina; 
  • aminoacizi; 
  • carbohidrati;
  • proteine; 
  • clorofila; 
  • aluminiu;
  • fluor; 
  • minerale; 
  • oligoalimente. 

Efectul antioxidant al ceaiului negru se datoreaza continutului sau de polifenoli. Polifenolii sunt compusi chimici care protejeaza plantele de efectul radiațiilor solare si agentii patogeni daunatori, responsabili pentru aparitia anumitor boli.

Care sunt beneficiile consumului de ceai negru?

Conform studiilor realizate pana in prezent, consumul de ceai negru ar putea fi benefic pentru buna fuctionare a organismului.

Ceaiul negru este un antioxidant natural

Antoxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi, adică moleculele instabile din organism care pot rezulta atat din procese naturale, cat si din cauza unor factori de mediu. Datele dintr-un studiu arata ca in compozitia ceaiului negru si a ceaiului verde, compusii fenolici cu efect antioxidant constituie pana la 30% din greutatea uscata a materiei vegetale recoltate. 

Organismul are capacitatea de a elimina in mod autonom radicalii liberi, insa daca exista un exces, acesta poate cauza deteriorarea sau modificarea celulelor. Astfel de modificari produse la nivel celular pot contribui la dezvoltarea altor afecțiuni precum arteroscleroza și cancerul. [1] 

Poate contribui la reducerea riscului de cancer

Cercetarile sugereaza ca polifenolii din ceai ar putea contribui la reducerea riscului de crestere a tumorilor. De asemenea, ceaiul negru ar putea fi eficient in reducerea riscului de a dezvolta diferite tipuri de cancer: cancerul de piele, cancerul de san, cancerul pulmonar, cancerul de prostata. Cu toate acestea, mai sunt necesare si alte studii pentru a se putea confirma ca un consum de ceai negru cu efect antioxidant poate ajuta sau nu la reducerea acestor riscuri. [1] 

Poate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare

Rezultatele unui studiu din 2015 au aratat ca ceaiul negru poate reduce tensiunea arteriala diastolica si sistolica, deoarece un consum cu regularitate al acestuia pare să anuleze impactul unei diete bogate in grasimi asupra acestor valori. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 19 respondenti, de aceea, sunt necesare si alte cercetări pentru a confirma acest aspect. [1] 

Insa o analiza mult mai ampla a mai multor studii a constatat ca, pentru fiecare ceasca de ceai consumata zilnic, exista: un risc cu 2% de atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare, precum si un risc cu 4% mai mic de accident vascular cerebral. [2] 

Poate fi eficient in abordarea problemelor digestive

Polifenolii din ceaiul negru pot ajuta la mentinerea unui intestin sanatos, prin stimularea productiei de bacterii bune si afectarea productiei de bacterii problematice pentru sanatatea digestiva. [2] 

In cazul bacteriilor bune din intestin, un nivel optim al acestora poate fi determinant pentru reducerea riscului de aparitie a unor probleme de sanatate, precum boala inflamatorie intestinala, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare si chiar anumite tipuri cancer. [2] 

In plus, ceaiul negru poate contine proprietati antimicrobiene si imunitare, ajutand la repararea mucoasei tractului digestiv. Cu toate acestea, sunt necesare si alte cercetari pentru a se putea concluziona ca această bautura poate sprijini functia imunitara a organismului. [2] 

Poate stimula puterea de concentrare

Ceaiul negru contine cofeina si aminoacidul L-teanina, compusi ce pot stimula vigilenta si puterea de concentrare. Exista date ce sugereaza ca procesele cognitive pot fi imbunatatite semnificativ, chiar si in urma unui consum redus de ceai negru. [2] 

In cadrul unui studiu care a analizat efectele ceaiului negru asupra performantei cognitive, participantii au consumat fie 250 ml de ceai negru, fie aceeasi cantitate de apa, apoi au parcurs diferite teste specifice. Cei care au consumat ceai negru au rezolvat mai rapid sarcinile propuse, au demonstrat o capacitate de memorare imbunatatita si au realizat mai putine erori. [2]

Exista contraindicatii privind consumul de ceai negru?

Se recomanda parerea avizata a medicului specialist, inainte de a include in dieta ceaiul negru, deoarece exista si anumite riscuri argumentate cu date stiintifice, privind consumul acestuia.

Un anumit nivel de toxicitate

Aluminiul este un element prezent in ceaiul negru. Asimilat de organism in doze mari, ca urmare a unui consum excesiv, poate fi toxic. De asemenea, acest ceai mai contine si un procent ridicat de mangan. Chiar daca este un nutrient mineral esential pentru sanatatea organismului, manganul poate fi toxic, daca se inregistreaza in corp niveluri peste limitele normale. [1] 

Cu cât ceaiul se prepară mai mult timp, cu atât concentrația acestor elemente toxice va fi mai mare. Prepararea ceaiului timp de maxim 3 minute poate reduce riscurile. De asemenea, in functie de locul in creste planta si procesul de extractie, pot exista si urme de pesticide in produsul consumat. [1] 

Probleme asociate efectelor cofeinei

Ceaiul negru contine aproximativ 2-4% cofeina.  Persoanele care sunt sensibile la aceasta substanta pot prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate sau probleme de stomac, atunci cand acest tip de ceai este consumat in cantitati mari. Un aport prea mare de cofeina poate cauza: 

  • aritmie cardiaca;
  • episoade diareice; 
  • sindromul colonului iritabil; 
  • presiune oculara si glaucom;
  • hipertensiune arteriala; 
  • scaderea nivelului de calciu. [1]

Persoanele care beau ceai negru in mod regulat si se confrunta cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, ar trebui sa ia in considerare reducerea consumului de ceai. Daca manifestarile persista, este recomandata programarea pentru un consult de specialitate. 

O posibilă deficienta de fier

O recenzie din 2017 a aratat ca alimentele bogate in tanin, asa cum este si ceaiul negru, pot fi o sursa buna de antioxidanti, insa pot reduce si capacitatea organismului de a absorbi fierul. Din acest motiv, persoanele cu deficit de fier ar trebui sa evite consumul de ceai, atunci când iau suplimente sau urmeaza o dieta bogata alimente ce contin acest mineral. [1] 

Dupa apa, ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, iar sortimentele de ceai negru sunt preferate de multi, pentru proprietatile sale demonstrate stiintific. Un consum responsabil al acestui produs, conform indicatiilor medicului specialist, poate contribui la imbunatatirea starii generale a organismului. 

In cazul anumitor probleme de sanatate, medicul este cel care stabileste doza si perioada de administrare a ceaiului negru, in functie de simptomele, afectiunea si starea de sanatate a pacientului. Consumul in exces sau in lipsa unei informari optime, nu este recomandat. Daca apar efecte adverse, se recomanda intreruperea consumului si consultarea medicului. 

REFERINTE:

  1. Black Tea: Benefits, Nutrition, Diet, and Risks. Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/292160. 
  2. Enloe, Autumn. Evidence-Based Health Benefits of Black Tea. Healthline, Healthline Media, 7 June 2022, www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits. 

Source

Previous Story

Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci

Next Story

Descoperă Cele Mai Fierbinți Subiecte de Wellness care Îți Vor Transforma Viața!

Latest from Sănătate

Go toTop